ІННОВАЦІЙНО-ІНВЕСТИЦІЙНА ПОЛІТИКА ЯК ІНСТРУМЕНТ ФОРСУВАННЯ РОЗВИТКУ ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ - БУЗЕЦЬКИЙ, Ігор; ВІТКОВСЬКИЙ, Юрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті здійснено порівняльну характеристику інноваційної та інвестиційної політики у контексті форсування розвитку людського капіталу, розкрито їх взаємозалежність та синергію в забезпеченні економічного зростання та модернізації освітньо-наукового простору. Проаналізовано ключові передумови, що сформували основу інноваційно-інвестиційної політики України до 2022 року. Розглянуто трансформацію державної політики після початку повномасштабної війни: зміну стратегічних орієнтирів, активізацію державного управління, залучення міжнародної підтримки. Визначено основні проблеми розвитку людського капіталу в умовах війни: масштабні людські втрати, вимушене переміщення населення, руйнування освітньої та наукової інфраструктури, соціально-економічна нестабільність. Обґрунтовано необхідність реалізації узгодженої політики як умови ефективного відновлення та прискореного розвитку кадрового потенціалу.