МОДЕРНІЗАЦІЯ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ БІЗНЕС-СУБЄКТІВ АГРАРНОГО СЕКТОРУ ЗА УМОВ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - КРЮКОВА, Ірина; ІГНАТЕНКО, Микола (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Підвищення стратегічної конкурентоспроможності вітчизняного аграрного бізнесу за сучасних та майбутніх умов неможливо без врахування засад і цінностей сталого розвитку. Серед ключових чинників, які забезпечують можливості переходу до сталих агробізнес-моделей у сільському господарстві, є кількісний і якісний стан основних засобів. Модернізація основних засобів є складним процесом, управління яким у агроменеджменті стикається зі значною кількістю проблемних аспектів. У статті визначено ключові пріоритети модернізації основного капіталу аграрних бізнес-суб’єктів, які враховують принципи сталого розвитку сільського господарства і сільських територій. Проведено аналіз динаміки вартості та частки основних засобів сільського господарства України. Окреслено основні вимоги до управління процесом модернізації основних засобів на засадах сталості. Запропоновано авторське бачення моделі вимірів стійкості технічної модернізації аграрного бізнесу. Визначено перспективні види сільськогосподарської техніки, за рахунок якої можлива модернізація аграрного бізнесу на засадах сталого розвитку.