АНАЛІЗ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ЗАКЛАДІВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ В УМОВАХ ЕКОНОМІКИ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - КАЙДА, Олег; КОСТЮК, Ольга (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розкрито значення конкурентоспроможності закладів охорони здоров’я України в умовах економіки сталого розвитку, що визначає їх здатність адаптуватися до змін та ефективно відповідати на суспільні виклики. Визначено, що інтеграція принципів сталого розвитку, включаючи економічну, соціальну та екологічну стійкість, сприяє довготривалому функціонуванню закладів охорони здоров’я та забезпеченню високої якості медичних послуг. Встановлено, що ключовими чинниками конкурентоспроможності є фінансова стабільність, підвищення кваліфікації медичного персоналу та впровадження інноваційних підходів до управління і технологічного забезпечення. З’ясовано, що досягнення Цілей сталого розвитку України на період до 2030 року вимагає комплексних стратегій, які охоплюють як державну політику, так і внутрішні реформи закладів охорони здоров’я. Впровадження цих стратегій передбачає використання нових механізмів фінансування, розвиток державно-приватного партнерства, модернізацію матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я, а також оптимізацію управлінських процесів. Доведено, що підвищення заробітних плат медичних працівників і забезпечення додаткових соціальних гарантій сприятиме збереженню професійних кадрів та покращенню якості медичних послуг. Обгрунтовано, що розширення автономії закладів охорони здоров’я через стратегічні документи, такі як Указ Президента України від 18.06.2021 № 261/2021 та Стратегія розвитку системи охорони здоров’я на період до 2030 року, сприятиме підвищенню їхньої самостійності у прийнятті рішень і фінансовій стабільності. Це дозволить закладам охорони здоров’я активно впроваджувати інновації та забезпечувати якісне медичне обслуговування. Виявлено, що цифровізація процесів управління, впровадження єдиних стандартів надання медичних послуг та розвиток системи самоврядування медичних працівників є важливими складовими підвищення конкурентоспроможності галузі охорони здоров’я. Зроблено висновок, що конкурентоспроможність закладів охорони здоров’я в умовах сталого розвитку економіки напряму залежить від фінансової підтримки, рівня кваліфікації персоналу, ефективності управління та здатності впроваджувати сучасні технології. Недостатнє фінансування та відсутність стратегічного бачення розвитку можуть обмежувати здатність закладів охорони здоров’я до адаптації в умовах нестабільного економічного середовища. Тому комплексний підхід до розвитку конкурентоспроможності галузі є необхідним для забезпечення її стабільного функціонування та підвищення якості медичних послуг для населення України.