СТРАТЕГІЯ РОЗВИТКУ МАЛОГО І СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ ГРОМАД В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ: РИЗИКИ, МАРКЕТИНГОВІ ТЕХНОЛОГІЇ ТА УПРАВЛІНСЬКІ ВИКЛИКИ - ЖЕЛЮК, Тетяна; БРЕЧКО, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Важливою складовою формування потенціалу для повоєнного відновлення та конкурентного розвитку України є малий та середній бізнес. Безпекові виклики, цифрова трансформація виступають каталізатором системних змін у функціонуванні малого та середнього бізнесу, детермінуючи принципово нові механізми господарювання на регіональному рівні. Імплементація цифрових технологій дозволяє малому та середньому бізнесу конкуренто позиціонуватися на ринку, модернізовувати бізнес-процеси та посилювати мультиплікативні ефекти підприємницької діяльності економіці. Теоретичною та методологічною основою статті є фундаментальні положення сучасної економічної науки, праці вітчизняних та зарубіжних вчених та практиків. В рамках даного дослідження можна виокремити кілька наукових підходів: інституційний, системний, маркетинговий, інноваційний, процесний, синергетичний, міждисциплінарний. У процесі дослідження використовувались методи системного, структурного, факторного, порівняльного аналізу. Ідентифіковано стримуючі та стимулюючі чинники розвитку малого та середнього бізнесу національної економіки. Запропоновано вектори розвитку малого та середнього бізнесу в рамках стратегічного планування розвитку територіальних громад в умовах сучасних безпекових викликів та впливу цифрових трансформацій з використанням маркетингових технологій та ризикоорієнтованого управління. Доведено, що цифрові трансформації виступають імперативом розвитку малого та середнього бізнесу, детермінуючи якісні зміни в системі управління, комунікацій та стратегування підприємницької діяльності. Перспективи досліджень розвитку малого та середнього бізнесу повинні лежати в площині напрацювання пропозицій щодо посилення ролі місцевого самоврядування у підтримці інноваційних форм ведення бізнесу, використання потенціалу бізнесу для повоєнного відновлення України та її територій.