КОНЦЕПЦІЙНІ ПОЛОЖЕННЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗБАЛАНСОВАНОГО РОЗВИТКУ РИНКУ ПРАЦІ РЕГІОНУ - ГРЕСЬ, Богдан (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У дослідженні у фокусі уваги перебуває проблематика формування і реалізації ефективної політики розвитку ринку праці регіону. Концепційною основою та базисним вектором такої політики визначено формування структурно збалансованого розвитку ринку праці. Саме тому, метою дослідження визначено розробку концепційних положень забезпечення збалансованого розвитку ринку праці регіону. У підсумку узагальнення сутнісно-змістовних характеристик функціонування та розвитку ринку праці регіону встановлено, що в процесі його регулювання реалізуються не тільки прямі завдання зі забезпечення населення зайнятістю і гідною оплатою праці, але й вирішується цілий комплекс значних для регіону соціально-економічних проблем. Наголошено, що цілісність взаємодії структурних елементів ринку праці (суб’єкти, ринковий механізм, соціально-трудові відносини, ринкова інфраструктура) впливають на досягнення збалансованості в його розвитку. Визначено основні елементи, які визначають ефективність збалансованого розвитку ринку праці регіону, а саме детінізацію соціально-трудових відносин на місцевих і сільських територіях, розширення інформаційної бази інституційного забезпечення ринку праці, впровадження цифрових технологій в економіку регіону, зростання рівня зайнятості молоді, формування інтелектуального капіталу, створення умов для самозайнятості населення, забезпечення гендерної рівності, впровадження інновацій у бізнес, координацію зусиль та взаємодію всіх сторін соціально-трудових відносин (держави, роботодавця, працівника).