АДАПТАЦІЯ МАРКЕТИНГ-ЛОГІСТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДИСТРИБУЦІЙНИХ ПІДПРИЄМСТВ МОЛОЧНОЇ ГАЛУЗІ ДО УМОВ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ТА ВИКЛИКІВ ВОЄННОГО ЧАСУ - АНДРУШКЕВИЧ, Зінаїда; КІЗЕНКО, Сергій; АНДРУШКО, Віталій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Стаття присвячена актуальним питанням адаптації маркетинг-логістичної діяльності дистрибуційних підприємств молочної галузі до умов цифрової трансформації та викликів воєнного часу. У роботі проаналізовано сучасний стан молочної галузі України, ключові проблеми, зокрема порушення ланцюгів постачання, зниження попиту, нестабільність комунікацій і недостатню інтеграцію інноваційних рішень. Акцентовано увагу на важливості впровадження цифрових інструментів, таких як CRM-системи, платформи електронної комерції та омніканальні комунікації, для підвищення ефективності бізнес-процесів і зміцнення взаємин зі споживачами. У статті обґрунтовано необхідність персоналізації маркетингових комунікацій, розвитку програм лояльності та оптимізації логістичних процесів у контексті цифрової трансформації. Наведено успішні приклади впровадження цифрових рішень українськими та міжнародними компаніями, які демонструють їхню ефективність для забезпечення стійкості підприємств у кризових умовах. Дослідження пропонує підхід до інтеграції інноваційних технологій для створення синергії між маркетинговими та логістичними процесами. Розглянуто перспективи розвитку галузі, пов’язані з використанням цифрових інструментів для розширення ринків збуту, підвищення конкурентоспроможності та задоволення змінюваних потреб споживачів. Зроблено акцент на важливості впровадження адаптивних стратегій для забезпечення сталого розвитку підприємств у мінливих умовах ринку. Матеріали дослідження пропонують практичні рекомендації для покращення маркетинг-логістичної діяльності дистрибуційних підприємств молочної галузі з метою підвищення їх конкурентоспроможності, розширення ринків збуту та посилення клієнтської лояльності. Отримані результати можуть бути використані для розробки адаптивних моделей управління, спрямованих на забезпечення сталого розвитку галузі в умовах сучасних економічних і соціальних викликів.