МЕХАНІЗМИ ДЕРЖАВНОГО ВПЛИВУ НА ЦИФРОВУ МОДЕРНІЗАЦІЮ ПІДПРИЄМНИЦЬКОГО СЕКТОРА В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ - ТУЗ, Остап (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджуються ключові аспекти та інструменти державного впливу на цифрову модернізацію підприємницького сектора України в умовах формування цифрової економіки. Актуальність теми зумовлена необхідністю адаптації національного бізнесу до викликів Четвертої промислової революції, де цифрові технології виступають каталізатором інноваційного розвитку, підвищення продуктивності та конкурентоспроможності. З урахуванням трансформаційних процесів, що відбуваються в українському суспільстві, особливо в умовах післякризового відновлення економіки та інтеграції в європейський цифровий простір, особлива увага приділяється ролі держави у створенні сприятливого середовища для цифровізації бізнесу. У межах дослідження проаналізовано сучасний стан нормативно-правової бази цифрового розвитку в Україні, окреслено головні стратегічні документи, такі як «Дія.City», «Концепція розвитку цифрової економіки та суспільства України», а також ініціативи Міністерства цифрової трансформації. Окремо розглянуто інституційні, фінансові, освітні та інфраструктурні механізми державного впливу, що забезпечують підтримку підприємств у процесі переходу до цифрових моделей функціонування. Застосовано структурно-функціональний та інституційно-економічний підходи для виявлення взаємозв’язків між інструментами державної політики та рівнем цифрової зрілості підприємницького сектора. Автором визначено ключові бар’єри цифрової модернізації, серед яких — фрагментарність цифрової інфраструктури, нестача кадрів із цифровими компетентностями, обмежений доступ до інвестицій, а також недосконалість регуляторного середовища. У підсумку сформульовано практичні рекомендації щодо вдосконалення державної політики цифрової трансформації бізнесу, зокрема шляхом розширення доступу до фінансування інновацій, активізації державно-приватного партнерства, а також розвитку цифрової освіти та підвищення цифрової грамотності. Отримані результати можуть бути використані для подальших наукових досліджень, формування національних стратегій цифрової трансформації та розробки інструментів підтримки малого і середнього бізнесу в умовах цифрової трансформації економіки.