ТРАНСФОРМАЦІЯ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ У СФЕРІ ПАРТНЕРСТВА З МАЛИМ І СЕРЕДНІМ БІЗНЕСОМ - ЧОРНІЙ, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті здійснено ґрунтовний аналіз сучасного стану державної політики України у сфері партнерства з малим і середнім бізнесом (МСБ), яка є ключовим сегментом національної економіки, що забезпечує зайнятість, інноваційний розвиток та формування конкурентоспроможного середовища. Автор акцентує увагу на трансформаційних процесах, що відбуваються у системі взаємодії між державою та підприємницьким сектором, з урахуванням викликів війни, економічної нестабільності, цифрової трансформації та зростаючих очікувань з боку бізнесу. Виявлено основні структурні проблеми МСБ, серед яких домінують недостатній доступ до фінансових ресурсів, фрагментарність інформаційної підтримки, нерівномірність регіонального розвитку та обмежена інституційна спроможність органів влади. Здійснено оцінку існуючих інструментів державної політики, таких як програма «Доступні кредити 5-7-9%», державні гарантії, грантові проєкти, консультаційна підтримка тощо, з позицій їх доступності, ефективності та впливу на стійкість МСБ. На основі критичного аналізу вітчизняних та міжнародних практик запропоновано шляхи модернізації державної політики в контексті розвитку державно-приватного партнерства, цифровізації комунікаційних процесів, розширення освітніх ініціатив, прозорості механізмів підтримки та інституційного зміцнення підприємницької інфраструктури. Особлива увага приділяється необхідності побудови партнерської моделі взаємодії між державою та МСБ, яка передбачає децентралізацію повноважень, активне залучення бізнес-об’єднань до процесу формування політики, посилення аналітичної складової та системності в ухваленні рішень. Зроблено висновок, що трансформація державної політики у сфері МСБ є стратегічним напрямом, який повинен базуватись на принципах відкритості, інклюзивності та орієнтації на результат, а її успішна реалізація стане ключовою передумовою відновлення економіки та забезпечення її довгострокової конкурентоспроможності. Впровадження комплексних заходів, спрямованих на спрощення регуляторного середовища, розширення доступу до фінансування та підтримку експорту, сприятиме зміцненню МСБ та підвищенню його внеску в національну економіку.