ЕТАПИ ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ РЕГУЛЮВАННЯ РИНКУ НЕМАТЕРІАЛЬНИХ АКТИВІВ - ЄРЕМЕНКО, Андрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті обгрунтовано значущість рівня інтелектуалізації праці щодо підвищення її конкурентоспроможності, що обумовлює необхідність адаптації сучасної концепції нематеріальних активів до умов глобального середовища. Проаналізовано поняття та сутність нематеріальних активів і інтелектуальної власності. Досліджено та виділено три важливих етапи історії та еволюції інтелектуальної власності, які відомі відповідно під назвами привілеї, національні патенти та авторське право, а також інтернаціоналізація. Зокрема, вивчаються об’єкти інтелектуальній власності в регуляторній системі СОТ відповідно до Угоди ТРІПС. Особливу увагу автор приділяє необхідності охорони інтелектуальної власності за допомогою міжнародних конвенцій, найдавнішими серед яких є Паризька конвенція про охорону промислової власності та Бернська конвенція про захист літературних і художніх творів, які з часом неодноразово переглядалися та доповнювалися. Автором статті проведений аналіз та структуризація п’яти історичних етапів формування системи регулювання ринку нематеріальних активів відповідно до ключових чинників розвитку світової економіки.