АНАЛІЗ СУЧАСНОГО СТАНУ МАРКЕТИНГОВОГО УПРАВЛІННЯ АГРАРНИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ УКРАЇНИ - КОВАЛЬ, Олена (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розглядається сучасний стан маркетингового управління аграрними підприємствами України, аналізуються ключові виклики та проблеми, що виникають у процесі його реалізації. Визначено основні фактори, які впливають на ефективність маркетингової діяльності аграрних підприємств, зокрема впровадження цифрових технологій, адаптація до змін у поведінці споживачів, диверсифікація каналів збуту та необхідність стратегічного підходу до маркетингу. Значну увагу приділено проблемам, що гальмують розвиток маркетингового управління, серед яких недостатнє використання цифрових інструментів, орієнтація на традиційні методи збуту та обмеженість стратегічного планування. Запропоновано низку практичних рекомендацій щодо вдосконалення маркетингового управління, включаючи інтеграцію інноваційних технологій, розвиток брендингу, оптимізацію комунікаційних стратегій, розширення ринкових можливостей через електронну комерцію та підвищення кваліфікації персоналу. Дослідження показало, що аграрним підприємствам варто не лише орієнтуватися на традиційні ринки, а й активніше впроваджувати онлайн-платформи, маркетплейси, розширювати співпрацю з торговельними мережами та налагоджувати прямий збут продукції кінцевому споживачу. Вкладення у розвиток маркетингових навичок персоналу сприятиме впровадженню сучасних управлінських підходів і дозволить оперативно реагувати на зміни ринкового середовища.