СИСТЕМНИЙ АНАЛІЗ ТА СУЧАСНІ МЕТОДИ КОНФЛІКТІВ У МЕНЕДЖМЕНТІ - ТИМЧАК, Віра (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розглянуто важливість системного аналізу як ключового показника ефективності вирішення конфліктних ситуацій у менеджменті. Узагальнено ідентифікацію конфліктів, які можуть негативно вплинути на управлінський процес. Визначено основні ознаки та сучасні методи конфліктів, які необхідно враховувати у бізнес-середовищі. Досліджено, що системний аналіз конфліктів у менеджменті базується на комплексному підході до їх визначення і основними етапами такого аналізу є виявлення основних причин конфлікту, визначення типу, оцінка впливу конфлікту на організацію, ідентифікація конфлікту, моніторинг та вибір оптимальної стратегії управління ними. Проаналізовано, що практичне застосування системного аналізу для менеджерів дозволить створити гнучку систему управління, що враховує фактори зовнішнього та внутрішнього середовища. А також забезпечить ефективність застосування сучасних методів, зокрема картографії конфліктів, SWOT-аналізу, комп’ютерного контент-аналізу для досягнення позитивного результату і вирішення конфліктних ситуацій.