СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ ЦИКЛИ: ТЕОРЕТИЧНА ВІЗІЯ ТА СТАТИСТИЧНІ ОЦІНКИ - МИХАЙЛОВ, Володимир; КУЛИНИЧ, Роман; НЕДІЛЬКО, Валентина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розглядаються теоретичні основи та статистичні оцінки соціально-економічних циклів, підкреслюється їх міждисциплінарний характер та історичне значення. Дослідження досліджує, як циклічні моделі проявляються в різних аспектах цивілізації, включаючи економічні, політичні та соціальні процеси. Автори аналізують класичні та сучасні теорії циклічного розвитку, посилаючись на таких мислителів, як Геракліт, Полібій, Макіавеллі, Віко, Кондратьєв, Шумпетер. Дослідження підкреслює важливість статистичних методів у визначенні економічних циклів, використовуючи глобальні мезоекономічні показники, такі як рівень інфляції, безробіття та тенденції ВВП за останні 25 років. Основна увага приділяється ролі міждисциплінарних досліджень, що поєднують філософію, економіку, історію та статистику для забезпечення комплексного аналізу циклічних моделей. У статті розглядається еволюція циклічних теорій від античних філософських роздумів до сучасних економічних моделей. Статистична складова дослідження передбачає застосування методів згладжування, статистичних рівнянь залежностей та комплексних статистичних коефіцієнтів для визначення тенденцій у світовій економіці. Отримані дані свідчать про те, що можна спостерігати короткострокові (7-річні) економічні цикли, які відображають ширші фази соціально-економічного розвитку. Дослідження також підкреслює вплив грошово-кредитної політики, як-от рішення Федеральної резервної системи США щодо процентних ставок, на глобальну економічну стабільність. У статті зроблено висновок про те, що розуміння соціально-економічних циклів має вирішальне значення для передбачення криз та економічних тенденцій, підкреслюючи важливість статистичних інструментів в економічному прогнозуванні. Це дослідження сприяє ширшому дискурсу про циклічний розвиток, пропонуючи цінну інформацію для істориків економіки, статистиків і політиків. Це вимагає подальших міждисциплінарних досліджень для уточнення теоретичних моделей і підвищення можливостей прогнозування в соціально-економічних дослідженнях.