КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ МЕХАНІЗМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ - ПАНЧЕНКО, Володимир; ПАНЧЕНКО, Оксана (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті визначено необхідність та наслідки забезпечення економічної безпеки для суб’єктів господарювання, що обумовлює дотримання базових засад розроблення та впровадження відповідного механізму. Узагальнено основні елементи механізму забезпечення економічної безпеки суб’єкта господарювання, до яких віднесено завдання (забезпечення фінансової стійкості, зниження ризиків та загроз, захист активів і ресурсів, підвищення конкурентоспроможності, адаптація до змін у зовнішньому середовищі, розвиток кадрового потенціалу, використання інформаційно-комунікаційних технологій, дотримання норм та вимог правового регулювання), об’єкти (фінансова стабільність, ризик-менеджмент, операційна ефективність, інформаційно-аналітичний захист, кадрова політика, правова захищеність, адаптація до змін зовнішнього середовища, інноваційний розвиток), принципи (системність, комплексність, адаптивність, безперервність, економічна доцільність, превентивність, відповідальність та контроль, правова відповідальність, інформаційна захищеність, партнерство та взаємодія), інструменти (фінансово-економічний, організаційно-управлінський, нормативно-правовий, інтелектуально-кадровий, інформаційно-аналітичний, технологічний та технічний, маркетинговий, інвестиційно-інноваційний, соціально-корпоративний, логістичний).