ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ТА УПРАВЛІННЯ КОМАНДОЮ В ПРОЄКТІ - РАТУШНЯК, Ольга (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
В роботі розглянуто різні наукові підходи щодо поняття «команди проєкту» і на їх основі сформовано узагальнене поняття. Підкреслено, що при формуванні команди проєкту необхідно враховувати особливості організаційної структури, яка використовується в конкретному проєкті. Розглянуто функціональну, матричну, проєктну та гнучку організаційну структуру, їх переваги та недоліки, їх вплив на роботу команди проєкту. Наведено загально-інформаційну модель формування команди проєкту, яка включає збір, обробку та аналіз вхідної інформації для формування команди проєкту, використання інструментів і методів та формування кінцевої інформації яка передбачає узагальнення, документальне закріплення рішень щодо складу, відповідальності, плану роботи та механізму взаємодії. Висвітлено основні етапи, які необхідно пройти при формуванні та управлінні командою, а саме формування, бурління, нормування, функціонування, завершення та наведено їх характеристику. Основні етапи формування команди проєкту передбачають відбір учасників, визначення ролей, створення ефективної взаємодії та моніторинг продуктивності. Розглянуто основні елементи, які впливають на процес формування та управління командою. Наведено основні принципи, які необхідно дотримуватись при формуванні та управлінні командою проєкту, а саме: чітке визначення ролей та цілей, компетентність і професіоналізм, взаємодоповнюваність, лідерство та відповідальність, комунікація та співпраця, гнучкість та адаптивність, мотивація та залученість, довіра та взаємоповага, чітке управління ресурсами, безперервний розвиток. Розглянуто які компетентності необхідно враховувати менеджеру при підборі команди проєкту. На основі розглянутих компетентностей запропоновано математичну модель вибору учасника проєкту, яка в якості критеріїв включає технічні, управлінські, комунікаційні, лідерські, гнучкі, адаптивні, етичні і соціальні компетентності та витрати.