ІДЕНТИФІКАЦІЯ ТА РОЗВИТОК ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ АКТИВІВ ІННОВАЦІЙНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА - СТАСОВСЬКА, Галина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті проводиться дослідницький огляд та обґрунтування критеріїв ідентифікації інтелектуальних активів інноваційного підприємництва. У дослідженні приділяється увага огляду властивостей інноваційності, ідентифікації, контрольованості, економічності та digital-трансформації бізнесу. Інноваційність ідентифікує ідеї, знання, дані, винаходи та досягнення унікальних інноваційних ефектів та реалізується як критерій формування інтелектуальних активів. Критерій «ідентифікація» розпізнає інтелектуальні активи інноваційного підприємництва внаслідок науково-технічного оновлення та новаторської діяльності. Контрольованість інтелектуальних активів виділяється у системі управління розвитком інноваційного бізнесу та визначається організацією контролю. Економічність визначається ефективним застосуванням інтелектуальних активів інноваційного бізнесу й оцінюється прибутком, результативністю. Визначення змісту інтелектуальних активів за критерієм digital-трансформації дозволяє дізнатися про сильні сторони розвитку інноваційного бізнесу у цифровій економіці. Результат дослідження рекомендується для подальших наукових розробок при ухваленні управлінських рішень в інноваційній економіці. Висновком дослідження є критерії ідентифікації інтелектуальних активів інноваційного підприємництва, які визначають їх принципи формування в умовах глобального ринку. У висновках пропонуються цифрові активи інноваційного підприємництва, які ідентифікують як цифрові права й наділяють цінністю виключно в цифровій формі. Цифрові права та свободи інтегруються в умовах переходу до цифрової розбудови інноваційного підприємництва.