КОМПЛАЄНС: СУТНІСТЬ, МІЖНАРОДНІ СТАНДАРТИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ДЛЯ БАНКІВ УКРАЇНИ - ПРИМОСТКА, Людмила; КРАСНОВА, Ірина; СТРІЛЬЧУК, Юлія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено сутність комплаєнсу в банківській сфері України, проаналізовано міжнародні стандарти та визначено перспективи розвитку комплаєнс-менеджменту в умовах цифрових трансформацій та євроінтеграції. На основі теоретичного узагальнення виокремлено системний, процесний, ціннісний і функціональний підходи до розуміння комплаєнсу, що формують його комплексне визначення. Проведено огляд міжнародних стандартів, зокрема Базельських рекомендацій, ISO-37301-2021 та настанов Групи Світового банку, які визначають принципи організації комплаєнс-функції. Визначено ключові напрями розвитку комплаєнс-менеджменту в українських банках: розробка внутрішніх документів, формування культури доброчесності, протидія злочинним операціям, оцінка репутаційних ризиків, розвиток комплаєнс-мислення та стратегії комплаєнс-відповідальності. Перспективи подальших досліджень пов’язані з формуванням комплаєнс-культури та вдосконаленням корпоративного управління.