КІБЕРРИЗИКИ ФІНАНСОВОГО СЕКТОРУ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ - ПРИХОДЬКО, Борис (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті проведено комплексний аналіз сучасних кіберзагроз для фінансового сектору, із акцентом на їхній вплив на стабільність фінансових установ та платіжних систем. Розглянуто основні вектори кібератак, зокрема фішинг, DDoS, шкідливе програмне забезпечення, а також цілеспрямовані APT-атаки та інсайдерські загрози. На основі досвіду українських і зарубіжних фінансових установ визначено ключові принципи побудови систем кібербезпеки, включно з багаторівневим захистом, управлінням вразливостями, належною аутентифікацією та планами реагування на інциденти. Окрему увагу приділено ролі штучного інтелекту та машинного навчання як інструментам підвищення кіберстійкості. Проаналізовано перспективи впровадження блокчейну й децентралізованих фінансів (DeFi) у глобальному фінансовому середовищі та відповідні виклики для інформаційної безпеки. Наголошено на важливості інтегрованого управління кіберризиками в межах загальної системи операційного ризик-менеджменту фінансових установ. Запропоновано низку практичних рекомендацій щодо оптимізації структури захисту, впровадження міжнародних стандартів та посилення міждержавної координації задля забезпечення довгострокової стійкості фінансового сектору в умовах цифрової трансформації.