СВІТОВІ РЕЙТИНГИ ІННОВАЦІЙНОСТІ ТА ЇХ ВПЛИВ НА ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК УКРАЇНИ - СМІРНОВА, Дарина; ПИРОГОВ, Дмитро (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті проаналізовано рівень інноваційного потенціалу України в умовах глобалізації, оцінено її позиції в міжнародних рейтингах та визначено, які основні чинники впливають на рівень інноваційної активності держави. Серед основних міжнародних рейтингів виділено Global Innovation Index, European Innovation Scorboard, Індекс Інновацій Bloomberg. Встановлено основні бар’єри для розвитку інноваційної сфери України, серед яких недостатнє фінансування наукових досліджень, роботи наукових інституцій та інноваційної інфраструктури загалом. Крім того вплив на інноваційний розвиток мають політична нестабільність, військові дії на території України та макроекономічні труднощі. Запропоновано напрями вдосконалення держаної інноваційної політики та потенційні шляхи підвищення міжнародного рейтингу України.