ІНТЕГРАЦІЯ ВІТЧИЗНЯНОЇ ТРАНСПОРТНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИВ ГЛОБАЛЬНУ ЛОГІСТИЧНУ СИСТЕМУ - ФАЛОВИЧ, Володимир; ФАЛОВИЧ, Наталія; ШЕВЧУК, Оксана; ЯКИМИШИН, Лілія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті аналізуються проблеми інтеграції вітчизняної транспортної інфраструктури в глобальну логістичну систему, зокрема в контексті постійних викликів, пов’язаних із військовими діями. Автори виділяють низку важливих аспектів, які визначають потенціал України як стратегічного транспортного вузла між Європою та Азією. Одним з основних факторів є географічне розташування країни, яке надає можливість використання ключових міжнародних транспортних коридорів, що є важливими для розвитку глобальних постачальницьких ланцюгів. Однак, незважаючи на ці переваги, українська транспортна інфраструктура стикається з серйозними проблемами, які обмежують її інтеграцію в міжнародні транспортні мережі. Серед них автори відзначають застарілу матеріально-технічну базу, пошкодження інфраструктури внаслідок бойових дій, низьку якість дорожніх та залізничних шляхів, недосконалість портового обладнання та проблеми з митними процедурами. Війна значно ускладнює функціонування існуючих транспортних маршрутів, що знижує конкурентоспроможність України на міжнародному ринку перевезень і перешкоджає залученню інвестицій. Враховуючи глобальні тенденції розвитку транспортних систем, стаття акцентує увагу на необхідності модернізації української інфраструктури відповідно до міжнародних стандартів. Автори пропонують ряд стратегічних кроків, серед яких створення мультимодальних логістичних хабів, що дозволить оптимізувати вантажопотоки і підвищити ефективність транспортних перевезень. Важливою складовою цих ініціатив є розвиток інтелектуальних транспортних систем (ITS) та цифровізація логістичних процесів, які можуть значно знизити операційні витрати, підвищити швидкість обробки вантажів і зменшити адміністративні бар’єри. Також, увагу приділено питанням гармонізації національного законодавства з міжнародними та європейськими стандартами, що є важливим елементом для залучення іноземних інвестицій у модернізацію транспортної інфраструктури. Важливим аспектом є також покращення регуляторного середовища, що дозволить спростити митні процедури, підвищити безпеку транспортних шляхів і створити сприятливий інвестиційний клімат. Загалом, автори підкреслюють, що для ефективної інтеграції України в глобальну логістичну систему необхідний комплексний підхід, що включає в себе не лише технічне оновлення інфраструктури, але й політичну волю для реформи адміністративних процедур, зокрема в частині митниці та сертифікації. Вони вважають, що лише за умов співпраці між державними органами, приватним сектором і міжнародними партнерами можна досягти реалізації повного потенціалу України як важливого елемента міжнародних транспортних коридорів.