ФАКТОРИ ВПЛИВУ НА ІННОВАЦІЙНУ ДІЯЛЬНІСТЬ ТРАНСПОРТНИХ ПІДПРИЄМСТВ - БОНЯР, Світлана; ПАХОЛКА, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Метою статті є дослідження множини екзогенних і ендогенних факторів, які визначають можливість впровадження та ефективність інновацій в транспортних підприємствах, та розробка індикаторів для оцінки впливу цих факторів. Доведено, що в умовах сучасних викликів, а саме збройного конфлікту, макроекономічної нестабільності, посилення екологічних і соціальних вимог зростає стратегічна важливість впровадження інноваційних рішень, які є інструментами підвищення адаптивності, стійкості та ефективності транспортних підприємств. Виділено та деталізовано чотири основні напрями інновацій в транспортній галузі, а саме: технічні та технологічні інновації, екологічні інновації, управлінські та організаційні інновації, фінансові та інвестиційні інновації. Обґрунтовано, що доцільно розглядати множину екзогенних і ендогенних факторів для аналізу інноваційної діяльності транспортних підприємств. До множини екзогенних факторів віднесено геополітичні та макроекономічні фактори, нормативно-правове середовище, технічний і технологічний прогрес, глобальні екологічні тенденції, соціальні запити та поведінка споживачів. Множина ендогенних факторів включає організаційні особливості та управлінські характеристики, кадровий потенціал, матеріально-технічна база, фінансова спроможність. Для кожної групи екзогенних та ендогенних факторів запропоновано множину кількісні та якісні індикатори, що характеризують їх вплив на інноваційний розвиток транспортних підприємств, що дозволить сформувати комплексну систему оцінювання рівня інноваційної активності підприємств. Підкреслено, що такі індикатори можуть бути адаптовані для проведення внутрішнього аудиту, моніторингу інноваційних процесів та виявлення вузьких місць.