РОЛЬ І ЗНАЧЕННЯ ЦИФРОВІЗАЦІЇ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ЦІЛЕЙ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - ПОПОВА, Любов (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено роль і значення цифровізації в забезпеченні цілей сталого розвитку економіки. Визначено, що використання сучасних цифрових технологій є стимулом зростання економічного розвитку, забезпечення екологічного та соціального добробуту, що є основою забезпечення сталого розвитку національної економіки в цілому. Окрім цього, окреслено, що розвиток цифровізації дає можливість доступу до глобальних ринків, появи нових можливостей та нових видів економічної діяльності, сприяє вирішенню екологічних та соціальних проблем, підвищує рівень ефективності управління сталим розвитком. Поряд з цим забезпечує ефекти від використання цифрових технологій на рівні урядів країн, корпоративного сектору та громадян. Цифрові технології відіграють все більш ключову роль у стратегії Європи щодо досягнення сталого розвитку. Окреслено основні напрямки цифрової трансформації з метою досягнення цілей сталого розвитку. Цифровізація може допомогти країнам стати більш стійкими. Визначено, що використання цифрових технологій сприяє підвищенню ефективності використання ресурсів і енергоспоживання, створенню стійкої енергетичної системи, сприяє ширшому доступу до чистої води та ін. Цифрові інструменти полегшують взаємодію та співпрацю між країнами, зацікавленими сторонами та громадянами, дозволяють працювати в реальному часі. Загалом цифровізація може зіграти вирішальну роль у сталому розвитку країни Європи, як на національному, так і на регіональному рівнях. Але поряд з цим, акцентовано увагу на важливості врахування потенційних проблем та ризиків, пов’язаних з цифровими технологіями, як конфіденційність даних, цифрові збої, кіберризики та технологічна залежність. Вирішення окреслених проблем лежить в площині спільних зусиль держави, приватного сектору та громадянського суспільства. Актуальності набувають подальші питання розвитку потенціалу цифровізації для розробки інноваційних рішень і вирішення проблем сталого розвитку.