ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПІДТРИМКИ ЦИФРОВОЇ ІНТЕЛЕКТУАЛІЗАЦІЇ ПІДПРИЄМСТВ ІНЖИНІРИНГОВОЇ СФЕРИ - ВОВК, Павло (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Стаття присвячена актуальній проблематиці цифровізації економіки та її впливу на процеси формування й нарощування інтелектуального капіталу. Автором обґрунтовано поглиблення теоретичних засад інвестиційної підтримки та фінансового забезпечення підприємств інжинірингової сфери у процесах цифрової інтелектуалізації. В дослідженні було використано методи систематизації – для узагальнення теоретичних здобутків у теорії інтелектуалізації та її формування під впливом тенденцій інноваційного розвитку й умов цифрової економіки; методи статистичного аналізу для аналітики тенденцій у інвестуванні; морфологічного аналізу наукових й інформаційних джерел для дослідження форм і методів інвестиційного забезпечення інтелектуалізації; метод ретроспективного аналізу й візуалізації результатів для формалізації наукових позицій автора. Автором проведено аналіз теоретичних засад та уточнено трактування поняття «цифрова інтелектуалізація». Так, цифрова інтелектуалізація має базуватись на імплементації цифрових інновацій та подальшому формуванні інтелектуального капіталу у цифровому просторі, що забезпечує стійкість інноваційного розвитку підприємства та конкурентоспроможність його інжинірингових послуг. У статті досліджено форми фінансування інвестиційної діяльності при забезпеченні безперервності цифрової інтелектуалізації. Автором уточнено особливості фінансування цифрової інтелектуалізації за такими формами, як приватне фінансування, державне фінансування, концесія, акціонування, лізинг. Зокрема, при здійсненні внутрішніх, власних інвестицій інжиніринговими підприємствами формується початкове право власності на інноваційні цифрові технології проведення консалтингу, що знижує собівартість технологій та підвищує прибутковість інжинірингових послуг. Також для підприємств інжинірингової сфери є привабливими інвестиційні механізми державного, іноземного та венчурного фінансування цифрової інтелектуалізації, оскільки дозволяють освоїти лідерські, конкурентоспроможність цифрові інновації. Автором обґрунтовано послідовність впливу інтелектуалізації на ключові характеристики розвитку підприємств інжинірингової сфери.