ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ АВІАЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА В КОНКУРЕНТНИХ УМОВАХ - ІВАНЕЦЬ, Дмитро (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено особливості економічного механізму забезпечення інноваційного розвитку авіаційних підприємств у конкурентному середовищі. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю посилення економічного потенціалу авіаційних підприємств в умовах посилення конкуренції та кризових явищ на ринку України. У процесі дослідження використано загальнонаукові методи, зокрема аналіз (для визначення проблеми дослідження), синтез (для формалізації економічного механізму забезпечення інноваційного розвитку), узагальнення (для виокремлення висновків), порівняння (для виявлення тенденцій наукових досліджень за темою), опис (для представлення результатів). Метою статті є обґрунтування сучасних аспектів формування економічного механізму забезпечення інноваційного розвитку авіаційних підприємств з урахуванням посилення конкурентних умов. Дослідження показало, що промислові підприємства дещо скоротили свої витрати на інновації, що є наслідком викликів, з якими зіткнулися українські авіаційні підприємства у воєнний час. Запропоновано розглядати інноваційний розвиток як процес трансформації зовнішнього конкурентного тиску на внутрішній потенціал зростання підприємства. Зазначено, що авіаційні підприємства мають інноваційні характеристики, оскільки їх інноваційна діяльність є передовою та високотехнологічною. Механізм забезпечення інноваційного розвитку авіаційного підприємства повинен базуватися на чітко визначених принципах. Конкурентні умови зумовлюють необхідність розробки та впровадження механізму забезпечення інноваційного розвитку з чітко визначеними елементами: суб’єктом, об’єктом, функціями, методами та складовими інноваційного розвитку. Закономірним результатом реалізації цього механізму є формування та реалізація інноваційних стратегій авіаційних підприємств. Подальші дослідження будуть спрямовані на поглиблення розуміння значення та ролі окремих елементів запропонованого автором економічного механізму забезпечення інноваційного розвитку авіаційних підприємств.