ПРИЙНЯТТЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ ДЛЯ ПОДОЛАННЯ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ: ЕТИЧНИЙ АСПЕКТ - ШУБА, Тетяна; ЛЯШЕВСЬКА, Вікторія; ГЛЄБОВА, Наталія; КОЗАРЕНКО, Любов; ПОПОВИЧ, Арсеній (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті визначено роль етичного аспекту в ході прийняття управлінських рішень. Визначено принципи, якими слід керуватися в процесі прийняття управлінських рішень. Охарактеризовані переваги формування відчуття довіри з боку стейкхолдерів до компанії. Реальний вихід із ситуації з проблемами забезпечення нормальної діяльності підприємства в сьогоденні та майбутньому на основі оволодіння методологіями та методами прийняття управлінських рішень. Особливо гостро ця проблема постає в умовах нестабільності виробництва та його спаду. Крім того, економічні рішення різко зростають. Від того, наскільки економічно грамотні рішення приймаються, часто залежить саме існування компанії. Соціально-економічні процеси, їх нестабільність і невизначеність, динамізм виробництва призводять до різкого збільшення кількості складних економічних ситуацій. Розв’язання і прогнозування яких практично неможливо без застосування спеціальних економіко-математичних методів і прийомів. У сучасному мінливому та непередбачуваному бізнес-середовищі невизначеність є неминучою реальністю для організацій усіх розмірів та галузей. Економічні спади, стихійні лиха, ринкові збої та технологічні інновації - це лише кілька прикладів факторів, які можуть створювати невизначеність і порушувати бізнес-операції. Однак успішні компанії навчилися орієнтуватися в ці непевні часи і навіть процвітати всупереч несприятливим обставинам. Подолання невизначеності вимагає проактивного та стратегічного підходу. Успішні компанії повинні передбачати потенційні збої та готуватися до них, а також бути достатньо гнучкими, щоб швидко реагувати на непередбачувані події. Хоча немає двох однакових бізнесів, є кілька загальних стратегій, які успішні компанії застосовують для управління невизначеністю. Розуміючи та впроваджуючи ці стратегії, організації можуть не лише вижити, але й процвітати в умовах невизначеності.