ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ТА ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ - ТУЛЬЧИНСЬКА, Світлана; ТУЛЬЧИНСЬКИЙ, Ростислав (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті обґрунтовано, що державне регулювання людського капіталу в умовах цифрової трансформації набуває особливого значення, оскільки вимагає адаптації освітніх програм, системи професійної підготовки та політики зайнятості до нових викликів та можливостей, що виникають у цифровій економіці. Метою статті є виокремлення особливостей розвитку та державного регулювання людського капіталу в умовах цифрової трансформації. З’ясовано сутність поняття «людськи капітал» та його відмінності від інших різновидів капіталу. Виокремлено негативні прояви, які постали перед розвитком людського капіталу внаслідок воєнних дій в Україні. Доведено вплив цифрової трансформації на розвиток інтелектуального капіталу. Окреслено напрями державне регулювання розвитку людського капіталу в умовах цифрової трансформації, у напрямі: безперервного навчання та адаптивності, швидке адаптування системи вищої освіти до вимог цифровізації, ініціювання та підтримка програм обміну знаннями та досвідом, розроблення та впровадження програм для вирішення таких економічних проблем як безробіття, бідність та соціальна нерівність, забезпечення рівного доступу всіх громадян до високоякісних медичних послуг, стимулювання дистанційних форм організації підприємницької діяльності.