КОНКРЕТИЗАЦІЯ ОСОБЛИВОСТЕЙ ТА МІСЦЯ УПРАВЛІННЯ ЗМІНАМИ У ЗАГАЛЬНІЙ СИСТЕМІ МЕНЕДЖМЕНТУ ПІДПРИЄМСТВА - КЛИМЧУК, Альона; ЛЕВИЦЬКА, Інна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Надзвичайно висока турбулентність міжнародного економічного і соціально-політичного середовища впродовж останніх років актуалізує потребу в перегляді пануючих концепцій і моделей успішного управління змінами на підприємствах з метою адаптації їх до нових господарських реалій і викликів. При цьому, чим ширшим стає коло сучасних досліджень окресленої проблематики, тим більше розбіжностей і неточностей у формуванні теоретичного підґрунтя ефективного управління змінами починають наповнювати науковий дискурс, ускладнюючи як для теоретиків, так і для реальних управлінців роботу над впровадженням відповідних управлінських систем, їх поліпшенням та адаптацією до наявних і перспективних викликів та потреб. Саме тому особливої актуальності на сьогодні набувають питання конкретизації особливостей управління змінами та його місця у загальній системі менеджменту. Теоретичне обґрунтування особливостей та місця управління змінами у загальній системі менеджменту підприємства на основі критичного аналізу існуючих підходів. Методологічну основу дослідження склали загальнонаукові та спеціальні методи економічної теорії, і, зокрема, методи теоретичного узагальнення та порівняльного аналізу, покликані сприяти всебічному розгляду досліджуваного питання. Так, в ході дослідження було критично проаналізовано сучасний англомовний та україномовний наукові дискурси з означеної проблематики, обґрунтовано ключові неточності та визначено шляхи їх усунення на основі запропонованої послідовності обґрунтування особливостей та місця управління змінами у загальній системі менеджменту підприємства. Досліджено особливості трактування терміну «управління змінами» в англомовному та україномовному наукових дискурсах. Здійснено критичний аналіз наведених трактувань в контексті розмежування сутнісних аспектів управління змінами та менеджменту підприємства в цілому. Досліджено підходи до виокремлення змін, які потребують спеціальної технології управління та запропоновано базові шляхи встановлення спектру таких змін на підприємстві. На основі послідовного обґрунтування особливостей та місця управління змінами у загальній системі менеджменту підприємства здійснено розмежування функцій загальної системи управління підприємством та управління змінами як його складової.