ІНТЕГРАЦІЯ ПРИНЦИПІВ СТАЛОГО РОЗВИТКУ У МАРКЕТИНГОВІ СТРАТЕГІЇ ІТ-КОМПАНІЙ - ГОНЧАР, Михайло; ЗЕЛЕНЕВИЧ, Володимир (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Стаття присвячена аналізу сучасних тенденцій та інновацій у сфері сталого маркетингу ІТ-компаній, зокрема у контексті екологічних та соціальних викликів, що виникають в умовах глобалізації, цифрових змін та інтенсивної конкуренції на ринку. У статті розглядаються основні стратегії інтеграції сталих практик у маркетингові процеси, зокрема використання цифрових технологій для забезпечення прозорості та етично відповідального бізнесу. Автори особливу увагу приділяють важливості корпоративної соціальної відповідальності, а також розвитку "зелених" маркетингових стратегій, що передбачають використання ресурсів з мінімальним впливом на довкілля та сприяють соціальним ініціативам. Визначено роль боротьби з «грінвошингом», що стає важливим аспектом сучасної маркетингової практики. Окремо досліджуються успішні кейси провідних ІТ-компаній, що впроваджують інноваційні рішення для інтеграції принципів сталого розвитку у маркетингові стратегії ІТ-компаній, підвищення лояльності споживачів та зміцнення брендової репутації на міжнародному рівні. Визначено, що організації, які активно впроваджують сталий маркетинг, здатні не лише покращити своє економічне становище, а й сприяти розвитку соціальних та екологічних стандартів на ринку. У статті також окреслюються основні виклики та бар’єри на шляху до сталого розвитку в маркетингу, такі як недостатня обізнаність підприємств щодо важливості екологічних та соціальних аспектів маркетингу, а також складнощі з інтеграцією новітніх технологій та стандартів у стратегічне управління компанією. Пропонуються рекомендації для ІТ-компаній щодо інтеграції принципів сталого розвитку у свої стратегії, зокрема через формування етичного бренду, підтримку прозорості в комунікаціях та створення екологічно чистих продуктів та послуг. У статті досліджено перспективи розвитку індустрії сталого маркетингу в умовах швидкої адаптації до змінюваних економічних реалій, враховуючи постійний розвиток технологій, соціальні вимоги до професійної відповідальності бізнесу, а також прагнення споживачів до більш усвідомленого споживання. Ключовими аспектами для майбутнього розвитку цієї галузі є інновації в створенні екологічних товарів, розвиток партнерських відносин між бізнесом та соціальними ініціативами, а також здатність до адаптації компаній до екологічних стандартів.