ІННОВАЦІЙНА СПРОМОЖНІСТЬ РЕГІОНАЛЬНИХ ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ В УМОВАХ СТАНОВЛЕННЯ КРЕАТИВНОЇ ЕКОНОМІКИ: СУЧАСНІ ВИКЛИКИ ДЛЯ УКРАЇНИ - ХАНІН, Семен (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розглядається інноваційна спроможність регіональних економічних систем в умовах становлення креативної економіки. Обґрунтовано, що постіндустріальний поступ суспільного розвиту у напрямі становлення креативної економіки дає можливість підвищити конкурентоспроможність регіональних економічних систем на національному та міжнародному рівнях. З’ясовано, що креативна економіка – це сучасна модель економіки, що базується на використанні творчих ідей, інновацій, культурного потенціалу та інтелектуальних ресурсів як ключових факторів виробництва та соціально-економічного розвитку. Визначено необхідність інституціональної підтримки становлення креативної економіки для розвитку креативних індустрій, які включають соціально-культурні аспекти, такі як підтримка мистецтва, дизайну, архітектури, кінематографії тощо. Доведено важливість формування інтелектуально-кадрового забезпечення, яке повинно володіти відповідними навичками та компетентностями, що на сьогодні користуються попитом на ринку праці. Було проведено аналіз рейтингу країн за глобальним індексом інновацій за 2019-2024 рр. Дослідження динаміки змін рейтингу України за показником глобального індексу інновацій дозволило окреслити основні причини зниження його показників та означити напрями щодо нівелювання негативної тенденції зниження індексу. Сформовано основні детермінанти інтелектуально-інноваційного розвитку регіонів, які при ефективному їх розвитку, дозволяють швидко відновити потенціал регіональних економічних систем на засадах інтелектуально-інноваційного розвитку. Розвиток регіональних економічних систем у контексті креативної економіки потребує комплексного підходу, що базується на людському капіталі, інноваціях, підтримці підприємництва та інтеграції традиційних і нових галузей.