СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ УПРАВЛІННЯ СОЦІАЛЬНИМИ ПОЗАБЮДЖЕТНИМИ ФОНДАМИ В УКРАЇНІ - СЕМЕНОВА, Валентина; ГРЕМІТ, Катерина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті проведено дослідження проблем управління соціальними позабюджетними фондами в Україні. Розглянуто основні елементи системи соціальних позабюджетних фондів в Україні, досліджено джерела формування коштів зазначених фондів і основні функції та повноваження позабюджетних фондів. Виявлено, що незважаючи на специфіку кожного з видів позабюджетних фондів, управління ними стикається з низкою спільних проблем. Визначено основні види проблем управління позабюджетними фондами: фінансові, організаційно-управлінські, демографічні, економічні та технологічні. Визначено, що для подолання проблем управління соціальними позабюджетними фондами в Україні доцільно застосувати комплексний підхід, спрямований на охоплення різних аспектів функціонування системи соціального страхування та запропоновано шляхи вирішення проблем за основними напрямками.