РОЗРОБКА ТА УПРАВЛІННЯ ГАЛУЗЕВИМИ НАУКОВИМИ ПРОЄКТАМИ В СФЕРІ ОРГАНІЧНОГО ВИРОБНИЦТВА - СКОРОХОД, Ірина; ПАВЛОВ, Костянтин; ПАВЛОВА, Олена; СИЧУК, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Стрімкий розвиток сфери органічного виробництва набуває актуальності в останні десятиліття в зв’язку з погіршенням екологічної ситуації та стану здоров’я людей. Незважаючи на збільшення чисельності населення планети, прогнозована продовольча криза, за деякими науковими дослідженнями, наразі не набула значного розповсюдження. Виробництво сільськогосподарської продукції швидко зростає, відбувається його диференціація відповідно до економічних потреб, що дозволяє запобігти ймовірному продовольчому колапсу. У зв’язку зі збільшенням попиту на органічну продукцію як на світовому, так і на внутрішньому ринку, постає потреба у розробці ефективних технологій вирощування органічних культур. Тому необхідності набуває дослідження світового досвіду науково-освітньої підтримки розвитку сфери органічного виробництва. Метою даного дослідження є оцінка управління галузевими науковими проєктами в сфері органічного виробництва в Україні. У статті детально досліджено сучасний стан органічного сектору України, виявлено ключові виклики та перспективи його розвитку, а також запропоновано конкретні стратегії для збільшення виробничих обсягів і успішного виходу підприємств на міжнародні ринки. У статті досліджено, як збройний конфлікт впливає на органічну галузь України, акцентуючи увагу на посиленні ризиків для цього сектору. Було вивчено динаміку змін площі сільськогосподарських земель, призначених для органічного виробництва, а також детально проаналізовано причини скорочення кількості операторів на ринку органічної продукції. Ідентифіковано провідні компанії на ринку за кількістю сертифікованих виробників органічної сільськогосподарської продукції. Було визначено чинники, які призводять до зменшення обсягів продажів продукції на внутрішньому ринку. Проведено SWOT-аналіз ефективності органічного виробництва в Україні в умовах воєнного стану. Також здійснено аналіз міжнародних стандартів та вимог, що можуть покращити конкурентні позиції українських виробників на глобальному рівні. Під час дослідження було використано звіти та матеріали Міжнародної Федерації органічного сільськогосподарського руху (IFOAM), а також документи ТОВ «Органік Стандарт» та ГО «Органічна Україна». Крім того, були залучені різноманітні онлайн-джерела, і проаналізовано поточний стан проектів міжнародної співпраці, спрямованих на розвиток ринку органічної продукції. Зважаючи на швидке зростання попиту на органічні продукти, результати цього дослідження можуть стати корисним ресурсом для аграрних підприємств, державних організацій, науково-дослідних установ та міжнародних партнерів, зацікавлених у співпраці з українськими виробниками органічної продукції. Аналіз та висвітлення огляду розвитку сфери органічного виробництва в провідних галузевих наукових проєктах дало зможу сформувати перспективні напрями вдосконалення введення органічного агровиробництва на всіх рівнях підготовки, що сприятиме покращенню потенціалу органічного сектору як всередині сільськогосподарських програм реорганізації даної галузі, так і за їх межами в співпраці з іншими країнами.