ЕКОНОМІЧНІ ОСНОВИ МЕНЕДЖМЕНТУ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У СФЕРІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я - БІЛЕЦЬКА, Ірина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Економічні основи менеджменту господарської діяльності у сфері охорони здоров’я визначено згідно з комплексним підходом, що охоплює складові, завдання та очікувані результати прийняття і реалізації управлінських рішень. До складових менеджменту господарської діяльності у сфері охорони здоров’я віднесено фінансовий менеджмент, управління інтелектуально-кадровим забезпеченням, управління матеріально-технічним забезпеченням, інвестиційний менеджмент, управління інноваційно-технологічним забезпеченням, аналізування господарської діяльності, економічне планування та прогнозування ресурсних потреб, ризик-менеджмент, моніторинг ефективності та контроль якості медичних послуг. Встановлено, що завданнями менеджменту господарської діяльності у сфері охорони здоров’я є посилення фінансової стійкості медичних закладів, підвищення ефективності та мотивації праці медичних працівників, оптимізація та підвищення ефективності використання ресурсів підприємствами галузі, сприяння впровадженню інноваційних розробок та технологій у галузеве середовище, економічне оцінювання програм розвитку сфери охорони здоров’я, забезпечення доступності медичних послуг, покращення якості медичних послуг. Очікуваними результатами менеджменту господарської діяльності у сфері охорони здоров’я запропоновано розглядати забезпечення раціонального розподілу обмежених фінансових та матеріальних ресурсів, зниження економічних бар’єрів для населення щодо отримання якісного медичного обслуговування, модернізацію медичної інфраструктури, впровадження новітніх технологій та сучасних методів лікування, мінімізацію фінансово-інвестиційних та організаційно-економічних у галузі, реалізацію соціальних програм та підвищення загальної якості медичного обслуговування.