КОНЦЕПТУАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ МОТИВАЦІЇ ПРАЦІ ПЕРСОНАЛУ В ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ - МАРГАСОВА, Вікторія; КРАВЧИК, Юрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджуються питання забезпечення ефективного функціонування та розвитку закладів вищої освіти в Україні. У фокусі уваги перебувають аспекти посилення мотивації персоналу закладів вищої освіти. Метою дослідження визначено напрацювання концептуальних положень формування системи мотивації праці персоналу вітчизняних закладів вищої освіти. Доведено, що розвиток українських ЗВО прямим чином залежний та визначається якісною і ефективною працею їх персоналу. В свою чергу, самовіддана праця обумовлюється її гарною мотивацією, причому не тільки матеріального, але й інколи в більшій мірі нематеріального характеру, стимулюванням й підтримкою. Показано, що під час формування власних систем управління мотивацією праці персоналу керівництво закладу вищої освіти має чітко розуміти особливості мотивації та стимулювання праці персоналу безпосередньо в сфері та у закладах вищої освіти. Їх ідентифікація передбачає глибоке розкриття та розуміння специфіки в аспектах матеріальної, нематеріальної та безпосередньо глибокого рівня особистісної мотивації науково-педагогічних кадрів та працівників. Ідентифіковано чинники, які сприяють, та перешкоди, які послаблюють мотивацію, створюють негативне ставлення до праці персоналу у закладах вищої освіти. Вказано на те, що ефективна робота зі забезпечення гарного рівня стимулювання праці персоналу вітчизняних закладів вищої освіти має реалізуватися за чітко визначеним сценарієм, що складається з таких напрямів зростання якості та ефективності праці, як підвищення рівня педагогічної майстерності, розвиток наукової діяльності та самовдосконалення, внесок викладачів у акредитаційний процес, позитивні дії персоналу в плані покращення передумов для розвитку закладу вищої освіти, популяризація його у професійному та суспільному середовищі.