РОЗРОБКА КРИТЕРІЇВ ЗАХИЩЕНОСТІ ІНФОРМАЦІЙНИХ РЕСУРСІВ В СИСТЕМАХ УПРАВЛІННЯ НАВЧАННЯМ - ЯРЕМКО, Світлана; НОВИЦЬКИЙ, Руслан (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розглянуто основні поняття інформаційної безпеки в системах управління навчанням (Learning Management Systems, LMS); досліджено джерела загроз інформаційним ресурсам таких систем, зокрема антропогенних, техногенних та стихійних; висвітлено особливості розробки критеріїв захищеності для забезпечення надійного функціонування LMS. Здійснено аналітичний огляд найбільш поширених у світі стандартів та методологій, що застосовуються для захисту інформації в навчальних середовищах. Це дозволило виявити переваги і недоліки сучасних підходів до розробки критеріїв захищеності інформаційних ресурсів у системах управління навчанням та запропонувати ряд рекомендацій щодо вдосконалення організації їхньої інформаційної безпеки. Особлива увага була відведена питанням конфіденційності навчальних даних, забезпеченню цілісності освітніх матеріалів і безперебійного доступу до платформ. В цілому, можна відзначити, що створення ефективних критеріїв захищеності інформаційних ресурсів у LMS є ключовим елементом сучасного забезпечення інформаційної безпеки в освітніх структурах. Це сприяє підвищенню довіри до навчальних систем, захисту конфіденційних даних і забезпеченню сталого розвитку цифрового навчального середовища.