ЗОВНІШНЬОТОРГОВЕЛЬНА ДІЯЛЬНІСТЬ УКРАЇНИ ТА ЄГИПТУ - ДИХА, Марія; ДИХА, Валерій; ЕЛНАШАР, Ельсайєд А. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розглянуто стан і тенденції зовнішньоторговельної діяльності України. Автори проаналізували обсяги експорту та імпорту України, а також сальдо зовнішньоторговельного балансу. Повномасштабне вторгнення Російської Федерації в Україну спричинило значне зниження зовнішньоторговельного обороту України. Експорт України зменшився з 68,07 млн дол. США у 2021 році до 36,18 млн дол. США у 2023 році. Імпорт скоротився з 72,84 млн дол. США у 2021 році до 55,3 млн дол. США у 2022 році, проте у 2023 році зріс до 63,57 млн дол. США. Протягом 2021-2023 років сальдо зовнішньої торгівлі України погіршилося (з -4,77 млн дол. США до -27,39 млн дол. США). Досліджено географічну структуру зовнішньої торгівлі України. Визначено частку експорту та імпорту України з країнами Європи, Азії, Африки, Америки, Австралії та Океанії. Обсяги зовнішньоторговельного обороту України з африканськими країнами є незначними, однак серед них Єгипет є провідним торговельним партнером України. Проаналізовано товарну структуру експорту та імпорту України в цілому, а також обсяги зовнішньоторговельного обороту між Україною та Єгиптом. Визначено групи товарів, які переважають в експорті України, та товари, що надходять в Україну. Зазначено, що Україна та Єгипет мають значні перспективи для розвитку співпраці. Україна прагне вибудовувати дружні стратегічні відносини з країнами африканського континенту, які ґрунтуються на взаємоповазі до основних цінностей і міжнародних принципів. Єгипет зацікавлений в економічній співпраці з Україною в інноваційних сферах, таких як IT, постачання вагонної продукції, транспортне машинобудування тощо. Єгипет є популярним напрямком для українських туристів, а відновлення авіасполучення між українськими містами та Єгиптом сприятиме активізації туристичних зв’язків. Перспективи розвитку зовнішньоторговельного співробітництва, науково-технічної та культурної взаємодії між Україною та Єгиптом будуть предметом подальших досліджень.