ІНВЕСТИЦІЙНІ РІШЕННЯ МІЖНАРОДНИХ КОРПОРАЦІЙ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНИХ ВИКЛИКІВ - ПЕТКОВА, Леся; ЛЕЩЕНКО, Марина; САХНО, Тетяна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Стаття присвячена дослідженню впливу глобальних викликів на інвестиційні пріоритети міжнародних корпорацій. Визначено, що такі глобальні виклики, як пандемія COVID-19 та війна на європейському континенті змушують інвесторів швидко реагувати на зміни зовнішнього середовища. У статті проаналізовано темпи зростання основних макроекономічних показників світової економіки, досліджено особливості географічного та галузевого розподілу іноземних інвестицій. Визначено, що нестабільність економічного середовища впливає на зміну географічної та галузевої структури іноземних інвестицій. Сучасні корпорації надають перевагу ринкам зі стабільною економічною кон’юнктурою, сприятливим інвестиційним кліматом та високим потенціалом зростання. Авторами виокремлено тенденцію до зростання інвестиційної активності у промисловості, незважаючи на значне переважання вартості та кількості інвестиційних угод у секторі послуг. У статті визначено ключові очікування інвесторів внаслідок війни в Україні для розширення географії та масштабів міжнародного бізнесу. Більше половини юрисдикцій відзначають, що корпорації переосмислять свої плани зростання та розширення, а тому доведеться розробляти та впроваджувати нові інструменти для активізації інвестиційної діяльності та відновлення економічного зростання.