HR ТЕХНОЛОГІЇ: ВПЛИВ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ У СУЧАСНОМУ БІЗНЕС-СЕРЕДОВИЩІ - ВОЛЯНСЬКА-САВЧУК, Леся; КЛІМАС, Вадим (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено основні HR-технології та їх вплив на управління персоналом. Встановлено необхідність визначення HR-технологій в управлінні персоналом; визначено можливі напрямки розвитку HR-менеджменту. Визначено основні категорії HR-технологій, оскільки організації постійно шукають шляхи підвищення ефективності своїх управлінських процесів, поліпшення якості роботи з людським капіталом та підвищення задоволеності працівників. Зазначено, що HR-технології покращують адаптацію працівників до змін, забезпечують високу продуктивність та розвивають гнучкі компетенції. Обговорюються переваги та виклики, пов’язані з впровадженням HR-технологій, оскільки інтеграція новітніх технологій в HR-процеси відкриває значні можливості для підвищення ефективності компаній. Визначено етапи впровадження HR-технологій в компаніях. Зазначається, що завдяки штучному інтелекту, автоматизації та інструментам, керованим даними, HR-технології повністю змінюють спосіб, у який компанії знаходять, відбирають та наймають найкращі таланти, полегшуючи роботу рекрутерів та допомагаючи їм швидше знаходити кваліфікованих кандидатів. Штучний інтелект, аналітика та мобільна інтеграція можуть бути використані для оптимізації процесів та прийняття рішень на основі даних, які принесуть користь організації та кандидату. З’ясовано вплив HR-технологій на ефективність управління персоналом у сучасному бізнес-середовищі.