УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕОРЕТИЧНИХ ОСНОВ ВНУТРІШНЬОГО КОНТРОЛЮ СУБ’ЄКТІВ ТУРИСТИЧНОЇ ІНДУСТРІЇ - БАРДАШ Сергій; ШАПОВАЛОВА, Валентина; ПАШКОВА, Алла (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Туристична індустрія України є однією з недооцінених галузей національної економіки. Починаючи з 2014 року її стан залежав від низки зовнішніх факторів, які мали переважно негативні наслідки (втрата туристичної інфраструктури та зменшення внутрішніх турпотоків у зв’язку з анексією РФ частини території України у 2014 р., негативні наслідки COVID-2019 після 2020 р., повномасштабна військова агресія РФ у 2024 р.). Наразі пошук фінансових ресурсів для фінансування діяльності суб’єктів туристичної індустрії суттєво обмежений. Одним з джерел визначення внутрішніх резервів та оптимізації управління наявними ресурсами є налагодження ефективних систем внутрішнього контролю. За результатами проведеного дослідження встановлено, що кожний суб’єкт туристичної індустрії має створювати систему внутрішнього контролю, складність якої буде залежати від організаційно-правової форми, розміру бізнесу, чисельності кадрового складу, фінансових та технічних можливостей, а також обраної бізнес-стратегії. Встановлено, що інтегрованим об’єктом внутрішнього контролю є господарська діяльність суб’єкта туристичної індустрії. Всі складові інтегрованого об’єкта внутрішнього контролю мають бути деталізовані, адже це дозволить конкретизувати мету та завдання його проведення щодо кожного з об’єктів, а також визначити методику його проведення (визначити ті методичні прийоми контролю, що дозволятимуть вирішувати поставлені завдання перед суб’єктом-виконавцем контрольного заходу). Визначення суб’єктів внутрішнього контролю з поділом їх на ініціаторів та виконавців, а також заходів контролю сприятиме у розробці внутрішніх регламентів проведення внутрішнього контролю та оцінки його ефективності. Перспективи подальших досліджень полягатимуть у конкретизації систем внутрішнього контролю за видами суб’єктів туристичної індустрії та вивченні їх впливу на системи менеджменту в умовах невизначеності.