ОЦІНЮВАННЯ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ УКРАЇНИ ЗА ОСНОВНИМИ ПРИНЦИПАМИ ЕФЕКТИВНОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ - АРТЕМОВ, Сергій; МУЖИЧЕНКО, Євген; ДОВГОПОЛ, Ігор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті оцінено публічне управління України за основними принципами ефективності діяльності. Встановлено, що публічне управління — це система організації та управління державними справами, яка включає в себе процеси планування, реалізації та оцінювання політик і програм, що стосуються суспільних потреб. Воно охоплює діяльність державних органів, місцевого самоврядування, а також інших інститутів, які забезпечують виконання державних функцій і надання публічних послуг. Оцінка публічного управління є важливим процесом, що дозволяє зрозуміти, наскільки ефективно реалізуються державні політики та програми, а також чи досягаються поставлені цілі. Аналіз результатів діяльності публічних організацій допомагає виявити слабкі місця та можливості для покращення якості надання публічних послуг. Наведена оцінка сприяє підвищенню підзвітності державних органів перед громадянами, оскільки її результати можуть бути використані для звітування про виконану роботу. Процес оцінки може включати залучення громадян до обговорення результатів, що сприяє підвищенню прозорості та довіри до державних інститутів. Оцінка публічного управління може вказати на необхідність реформ, що дозволяє адаптувати управлінські практики до змін у суспільстві та економіці. Результати оцінки можуть бути основою для розробки нових стратегій і політик, що відповідають актуальним потребам суспільства. Таким чином, оцінка публічного управління є важливим інструментом для забезпечення його ефективності, підзвітності та адаптивності до змін. У контексті розвитку України публічне управління стикається з численними викликами, такими як корупція, недостатня прозорість, а також необхідність реформування для підвищення ефективності та якості надання послуг.