ІНСТИТУЦІЙНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЕКСПОРТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ - СВИДРУК, І.; ТУРЯНСЬКИЙ, Ю. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Статтю присвячено дослідженню існуючих та окресленню перспективних напрямів удосконалення інституційного регулювання експортної діяльності промислових підприємств України. Основною ціллю інституційного механізму регулювання ЗЕД промислових підприємств визначено створення умов зростання її ефективності, основними інструментами – тарифне та нетарифне регулювання, фінансову підтримку та інформаційне забезпечення. Засвідчено скорочення у 2020 р. зовнішньоторговельного обороту і погіршення балансу, однак виявлено зростання експортної активності щодо окремих країн. Зауважено, що в рамках Угоди про асоціацію з ЄС відбувається поступове скасування мит, однак невирішеними залишається питання нетарифного регулювання. Для підвищення ефективності інституційного регулювання ЗЕД пропонується активізувати законодавчу діяльність щодо гармонізації з ЄС технічних стандартів, митної сфери, захисту прав інтелектуальної власності. Важливо активізувати інституційні механізми захисту експортноорієнтованих іноземних інвестицій, забезпечити сприятливі макроекономічні умови для фінансування промислових підприємств. Подальшої розбудови потребує надання інформаційної та консультаційної підтримки вітчизняних підприємствам-експортерів щодо пошуку ринків збуту. Напрямом подальших досліджень може стати вплив цифрових трансформацій та діджиталізації вітчизняного економічного простору на можливості удосконалення інституційного регулювання ЗЕД українських підприємств.