РЕГІОНАЛЬНІ ВІДМІННОСТІ МІГРАЦІЙНОЇ АКТИВНОСТІ НАСЕЛЕННЯ КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ УКРАЇНИ - ТЕСЛЮК, Р.; РУЩИШИН, Н. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Проаналізовано динаміку міграційної активності населення Карпатського регіону України в 2010–2020 роках. Виявлено регіональні відмінності в перебігу стаціонарної міграції областей Карпатського регіону, в тому числі міжнародної міграції, частка якої є найвищою у Чернівецькій та Закарпатській областях. Оцінено рівень внутрішніх міграційних зв’язків між областями регіону, найтіснішими вони є між Львівською та Івано-Франківською областями. Виявлено стабільний міграційний приріст в містах регіону, який зумовлений головно прибуттям мігрантів з інших регіонів країни. У 2020 році внаслідок обмежувальних заходів для запобігання поширенню ГРВІ COVID-19 рівень міграційної активності дещо знизився. На мезорегіональному рівні міграційно привабливими є обласні центри регіону, окремі середні міста та райони, що прилягають безпосередньо до них. Міграційний відтік найбільше відчутний з гірських районів та промислових міст Карпатського регіону.