ДЕМОГРАФІЧНА КРИЗА В УКРАЇНІ: СТАН, НАСЛІДКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ЇЇ ПОДОЛАННЯ - КРАВЕЦЬ, І. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
У статті здійснено аналіз демографічної ситуації в Україні, яка набула ознак демографічної кризи. Констатовано безпрецедентне зниження чисельності населення України, яка за роки незалежності втратила п’яту частину свого населення. Досліджено сучасні тенденції зменшення чисельності населення у регіональному розрізі. Встановлено, що перспективи депопуляції досить невтішні з огляду на низький сумарний коефіцієнт народжуваності, а також переважання рівня смертності над рівнем народжуваності. Досліджено природний рух населення, розкрито основні причини його високої смертності, особливо у працездатному віці, через підвищену захворюваність, зокрема високий рівень поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань, які формують понад 80% смертності в Україні, під впливом ендогенних, екзогенних та квазіендогенних чинників тощо. Виявлено причини низької народжуваності, а також сучасні особливості та орієнтації репродуктивної поведінки населення. Відмічено тенденції щодо тривалості життя та старіння населення в Україні за статтю у порівнянні з деякими країнами Європи. Зроблено висновок, що за таких умов матиме місце невідворотність масштабної депопуляції. З’ясовано особливості сучасних міграційних процесів, зокрема трудової міграції, які можуть дати поштовх міграції заміщення. Визначено взаємовплив демографічних процесів та соціально-економічного розвитку країни. Намічено шляхи подолання демографічної кризи, як комплекс демографічних заходів (організація та проведення перепису населення, який не проводився уже впродовж двох десятиліть, формування реєстрів населення, підвищення рівня матеріальної допомоги при народженні дітей відповідно до сучасних вимог тощо) та соціально-економічних заходів, що сприятимуть активізації репродуктивної поведінки населення (можливість суміщати зайнятість та народження і виховання дитини, підвищення рівня та якості життя громадян, зростання трудової мотивації в Україні, соціальної захищеності громадян тощо)