ІНТЕГРАЛЬНА ОЦІНКА ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПРИВАБЛИВОСТІ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ - КИШАКЕВИЧ, Б.; НАХАЄВА, М. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
У статті запропоновано модель інтегральної оцінки інвестиційної привабливості регіонів України, яка враховує сім блоків їх соціально-економічного розвитку: економічний розвиток, інвестиційна діяльність, фінансова самодостатність, ринок праці та підприємництво, інфраструктура, соціально-економічний розвиток, ефективність регіональної інвестиційної політики. У статті аргументовано необхідність врахування ефективності регіональної інвестиційної політики при оцінці інвестиційної привабливості та доцільність диференціювати такі оцінки у залежності від типу інвестора та виду інвестицій. Врахувати такі особливості інвестиційного процесу авторами пропонується шляхом використання DEA-аналізу та підбору відповідних вагових коефіцієнтів, які визначають частку кожного блоку показників соціально-економічного розвитку регіонів у їх загальній інвестиційній привабливості.