ВИРОБНИЧА ТА ОПЕРАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ: СУЧАСНІ ТРАКТУВАННЯ СУТНОСТІ ТА СПІВВІДНОШЕННЯ ПОНЯТЬ - КОРОТКОВА, К. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
В умовах постійних трансформацій бізнесу та його основної активності, актуальним питанням залишається аналіз виробничої та операційної діяльності, що, іноді, упускається при дослідженні всієї діяльності організації. В статті визначено поняття «виробництво» та «виробнича діяльність», що передбачає створення уречевленої продукції та спрямоване на створення матеріальних цінностей за допомогою будь-яких засобів праці. Під час перманентних змін в умовах функціонування постіндустріального суспільства все в більшій мірі сфера послуг починає переважати над сферою виробництва. Для підтвердження або спростування цього факту було проаналізовано статистичну інформацію щодо співвідношення сфери виробництва та сфери послуг станом на 2012 та 2019 роки, і визначено, що за критерієм кількості суб’єктів господарювання за видами економічної діяльності сфера послуг значно переважає над сферою виробництва (86% та 14% відповідно). Саме тому виникає потреба щодо розмежування назв цих видів діяльності. Термін «виробнича діяльність» продовжувався трактуватись традиційно як виготовлення матеріальної продукції, а для невиробничої сфери став застосовуватись термін «операції». Розглянуто підходи авторів до сутності «операційної діяльності» та визначено, що це поняття є більш широким за «виробничу діяльність», оскільки включає в себе невиробничу сферу та сферу послуг. Розмежовано терміни «виробнича діяльність» та «операційна діяльність».