РОЗВИТОК ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ МАЛИХ ПІДПРИЄМСТВ НА ОСНОВІ ТРАНСФЕРУ ТЕХНОЛОГІЙ - ГОНТАРЕВА, І. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Економічний розвиток будь-якої країни тісно пов’язаний з розвитком малого інноваційного підприємництва. Трансфер технологій є основою інноваційної діяльності підприємств малого бізнесу і засобом їх сталого розвитку, гарантією отримання прибутку і соціального ефекту. Метою статті є виділення інформаційно-комунікаційних засобів трансферу технологій для розвитку інноваційної діяльності малих підприємств. Прискорення розвитку інформаційно-комунікаційних технологій, проникнення їх в усі сфери життєдіяльності суспільства внесло істотні зміни в умови зародження та здійснення підприємницької діяльності. Виникли нові форми відносин між виробниками і споживачами, керівником і персоналом, між партнерами по бізнесу. Під інформаційно-комунікаційними технологіями (ІКТ) розуміється системно сполучена сукупність способів і засобів інтелектуальної праці, пов’язаного з пошуком, накопиченням, обробкою і захистом інформації, а також її обміном між учасниками спільної діяльності. Практика показує, що малі підприємства, які здійснюють трансфер ІКТ та використовують їх у своїй діяльності (комерціалізують), отримують додаткові можливості. Для досягнення оптимальних результатів трансфер технологій, як будь-яка інша підприємницька діяльність, вимагає уваги, гнучких підходів і вбудовування в загальну стратегію інноваційного розвитку.