ІСТОРИЧНІ ЕТАПИ СТАНОВЛЕННЯ І РОЗВИТКУ ВНУТРІШНЬОГОСПОДАРСЬКОГО КОНТРОЛЮ - КОЗАЧЕНКО, А. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
У статті висвітлено погляди науковців щодо виділення періодів (етапів) в історії розвитку внутрішньогосподарського контролю, які різняться наступними ознаками: появою та розвитком суспільно-економічних відносини, що існували у різні часи; урізноманітненням об’єктів та суб’єктів контролю; ускладненням завдань контролю за різного рівня розвитку продуктивних сил та техніки кожного суспільства; специфічних методичних прийомів. Подана у статті періодизація допомагає прослідкувати історичний аспект розвитку та становлення внутрішньогосподарського контролю як системи контролю в цілому, у визначений період часу в якому формувались уявлення, значення та доцільність перевірки, що змінювались з розвитком суспільства та економічних відносин в ньому.