ЕКОЛОГІЧНИЙ АУДИТ БАНКУ В КОНТЕКСТІ ФІНАНСУВАННЯ ЗЕЛЕНОЇ ЕКОНОМІКИ - КУЧЕР, Л.; КУЧЕР, А.; ТРІПІЛЕЦЬ, О. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
У статті на основі здійснення екологічного аудиту конкретного банку визначено стан, проблеми та перспективи розвитку зеленого банкінгу як інструменту фінансування розвитку зеленої економіки в Україні. Сформовано й апробовано методику проведення екологічного аудиту, що включає такі складники: 1) кількісна експертна оцінка дотримання основних принципів зеленого банкінгу; 2) якісна оцінка практики відповідального інвестування банку на основі відкритих даних; 3) оцінювання готовності банку та його персоналу до зеленого банкінгу. Здійснено емпіричне дослідження готовності банку та його персоналу до зеленого банкінгу за результатами опитування 25 експертів. Для розвитку зеленого банкінгу як інструменту екологічного регулювання в Україні важлива наявність на ринку великого гравця, у якого розвиток таких продуктів і застосування процедур буде визначено в ролі стратегічного пріоритету.