ЕВОЛЮЦІЯ НАУКОВОЇ ДУМКИ ЩОДО СУТНОСТІ АМОРТИЗАЦІЇ ТА ЇЇ ЗНАЧЕННЯ В АМОРТИЗАЦІЙНІЙ ПОЛІТИЦІ ПІДПРИЄМСТВА - ОВОД, Л. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
У статті досліджено сутність амортизації з точки зору економічної категорії з урахуванням різних позицій, підходів, концепцій, аспектів та варіантів в працях науковців та нормативних документах. Основними концептуально-видовими підходами визнано законодавчо-правовий, класичний, у тому числі економічний та обліковий, а також податковий. Зроблено висновок, що в основу класичного підходу покладено концепції зношування й знецінення основних засобів, відшкодування їх вартості і відтворення. На основі аналізу концепцій і аспектів амортизації сформовано новий підхід до визначення сутності амортизації за умов ринку, як інтерактивного інструменту стратегічного управління та оптимізації податкового потенціалу підприємства.