ЕКСПЕДИЦІЯ НЕГАБАРИТНИХ ВАНТАЖІВ: ЕКОНОМІЧНІ ТА ЮРИДИЧНІ АСПЕКТИ - ВОРНАЛКЕВІЧ, ВЛАДИСЛАВ; КРАВЧИК, Ю.; КАПЛУНОВСЬКА, А. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Усі заходи, пов’язані з передачею матеріального блага, разом із усіма процесами планування та контролю передачі цього товару визначають поняття логістики. Важливо підтримувати логістичний процес за допомогою комп’ютерного програмного забезпечення, яке в основному базується на системі GPS. Одним із елементів процесу передачі товарів у логістиці є транспортні послуги. Без транспортних послуг неможливо здійснити доставку. Перевезення довгомірних вантажів здійснюється за допомогою транспортних засобів, конструкційно обладнаних для транспортування довгих елементів, найчастіше за допомогою комбінації автомобіль – причіп або транспортний засіб – напівпричіп. Попит на перевезення негабаритних вантажів все ще зростає, а високі витрати, пов’язані з реалізацією транспорту, не є стримуючим фактором для клієнтів. Негабаритні вантажі, у тому числі довговантажні, як уже згадувалося, використовуються у будівельній галузі, у всіх виробничих та промислових видах діяльності, енергетиці, охороні навколишнього середовища та багатьох інших сферах Перевезення негабаритних вантажів стає все більш популярним, що пов’язано, зокрема, з будівництвом вітрових електростанцій для виробництва електроенергії в гірських районах або на узбережжі Балтійського моря. Мережі Інтернет- комунікацій розширюються, що вимагає будівництва нових релейних башт. Транспортувати нероздільні елементи стає все довше і важче доставляти та встановлювати на місцях. Все це має бути задоволено шляхом експедування та транспортування промислових довгомірних вантажів. Така ситуація вимагає спеціалізованих транспортних засобів, моніторингу та оптимізації маршрутів подорожей.