ФУНДАМЕНТАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ФОНДІВ В УКРАЇНІ З ПОГЛЯДУ КОМПЛЕМЕНТАРНОГО ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ГРОМАДЯН - МОРГАЧОВ, І. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Визначена актуальність та потреба формування комплементарного пенсійного забезпечення населення в країні. Комплементарне пенсійне забезпечення громадян країни розглядається як таке, що зовсім не передбачає повного руйнування існуючої солідарної пенсійної системи, а лише формування додаткових механізмів, які роблять взагалі пенсійне забезпечення громадян успішним навіть в існуючих умовах. Як можливий базис такого забезпечення розглянуто діючі в країні інвестиційні фонди у формі інститутів спільного інвестування. Метою роботи було визначення фундаментальних проблем та перспектив українських інвестиційних фондів (інститутів спільного інвестування) з погляду комплементарного пенсійного забезпечення громадян в Україні. В статі уточнено, що передумовою ефективного відповідного забезпечення є оптимальна структура балансу, що є аналогічною таким кращим аналогам, як Berkshire Hathaway та Vanguard S&P 500 ETF. Конкретизовано, що формування структури балансу у відповідності з кращими закордонними аналогами суперечить діючій в Україні нормативній базі, що є фундаментальною проблемою формування комплементарного пенсійного забезпечення на базі інститутів спільного інвестування. Визначено, що існуючі на сьогодні більшість інвестиційних фондів в Україні у формі інститутів спільного інвестування (ІСІ) за діючим законодавством не здатні на достатньому рівні ефективно забезпечити комплементарне пенсійне забезпечення громадян країни внаслідок неможливості формування оптимальної структури активів. Фундаментальною проблемою ІСІ в країні є законодавчі обмеження формування оптимальної структури їх балансу.