МІГРАЦІЯ РОБОЧОЇ СИЛИ З УКРАЇНИ ДО ЄС НА ПРИКЛАДІ ПОЛЬЩІ: КЛЮЧОВІ ТЕНДЕНЦІЇ ТА ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ В КОНТЕКСТІ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ - ОСІПОВА, Л.; КРАВЧИК, Ю. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
У статті узагальнено сучасний стан та головні тенденції зовнішньої міграції населення з України до Республіки Польщі, зокрема в аспекті трудової міграції. Охарактеризовано політико-правовий режим перетину кордону між країнами. Надано характеристику ключових економічних і соціальних параметрів, які визначають середовище міграції в системі Україна – Польща. Наведено показники перетину кордону українцями до Польщі, проживання громадян України на території Польщі, їх місця в гендерній структурі населення цієї країни, натуралізації. Відображено результати аналізування тенденційних характеристик зовнішньої трудової міграції з України до Республіки Польщі в аспектах чисельності поданих заяв та отриманих дозволів на тимчасове перебування і працевлаштування українців у Польщі. Виявлено специфіку й проблемні аспекти зовнішньої трудової міграції з України до Польщі в контексті соціально-економічного розвитку країн, а також євроінтеграції України.